vrijdag 14 augustus 2009

A lot of plums
























Helaas heeft ons pruimenboompje dit jaar niet één pruim gegeven. De markt biedt echter uitkomst. Er waren pruimen in overvloed en voor heel weinig geld. Uiteindelijk ben ik met een kilo thuis gekomen. Genoeg om samen met de uien uit onze tuin chutney van te maken. Met het kookboekje van het Australische tijdschrift Women's Weekly 'Pickles and Chutney's ging ik aan de slag. Wat gaat er veel in:
60 gr boter, 2 teentjes knoflook, 2 tlps geraspte verse gember, 2 tlps gemalen komijn, 1 tlp gemalen kardamom, 2 tlps mosterdzaad, 2 grote gele uien in stukjes, 1 kilo pruimen, 2 grote appels in stukjes, 400 gram bruine suiker, 250ml rode wijn en 500ml witte azijn.
De hoeveelheid vocht (vooral azijn) vond ik iets te ruim genomen. Daardoor rook het ook flink zuur in de keuken........en duurde het 1 uur langer (het hoort 1 1/2 uur te duren) voordat het geheel was ingekookt.
Gisteravond hebben we de halvolle pot opengemaakt en met enige terughoudenheid geserveerd bij het avondeten...... én het was zowaar lekker!! Zo zie je maar weer, geur zegt blijkbaar ook niet alles! Dus, als jullie een smakelijk recept voor Chutney zoeken, dan kan ik je het bovenstaande recept zonder meer aanraden. Het enige dat je hoeft te doen is alle ingredienten licht aan te bakken in een pan. Je begint met de uien, kruiden en knoflook. Vervolgens laat je het geheel, zonder deksel op de pan, anderhalf uur inkoken. Wanneer het een dikke massa is geworden schep je het in gesteriliseerde potten. Je kan de chutney 6 maanden bewaren in een donkere, koele ruimte. Oh ja, vergeet niet terwijl je kookt de keukenramen open te zetten en alle deuren dicht te doen in huis....

 


















Unfortunately our plum tree did not give one plum this year. However, at the market there where more than enough plums and for reasonable prices as well. So we came home with a whole kilo. Together with the onions from our garden it was enough to make chutney with. I used the little cookbook from the Australian magazine Womens Weekly called "Pickles and Chutney's". I must say, I was quite amazed about all the herbs and other ingredients that went inside: 600 gr butter, 2 cloves garlic, 2 tsp fresh grated ginger, 1 tsp ground cardamom, 2 tsp yellow mustard seeds, 2 medium onions, 1 kilo of plums, 2 large apples, 400 gr brown sugar, 250ml red wine and 500ml white vinegar. I found the quantity of liquid a bit too much, especially the vinegar. While preparing it, there was a horrible sour smell in our kitchen....and it took one hour longer to boil. It just didn't get thick! Yesterday evening we opened the pot which was half full and served it, with some trepidation, at dinner. We couldn't be more surprised when we tasted it. It was delicious!! What I have leart is that when something smells awful it can still taste good! So, if you are looking for a delicous chutney recipe I can recommend this one. It's quite easy. The only thing you have to do is put everything in a pan on medium heat, onions, herbs and garlic first. When everything is inside you have to bring it to boil, let it simmer for one and a half hour till thick and pour in sterilised jars. Don't forget, you don't have to cover the pan. You can keep the chutney for 6 months in a cool dark place. By the way, don't forget to open your kitchen window while cooking and close all the doors inside.....

5 opmerkingen:

  1. Wat jammer van je pruimenboom, ik heb dit jaar een boom des overvloeds maar ze zijn heel erg zuur. Het lijkt wel of fruitbomen soms een jaartje overslaan.
    Het ziet er smakelijk uit in die mooie weckpotten (Dille & Kamille?)
    Ik kreeg deze week tomaten en een reuze courgette uit de volkstuin van een collegaatje. Dat wordt een hartige taart eten!
    Heerlijk deze maand!
    fijn weekend, groetjes Jannet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. How i see myself on the comment you made! I sometimes find myself laughing because i also think we live in a great era, and i do like to live now. you know what i mean! but when you think deeply or just have a dejà vu you get that felling that something isn't completly right or doesn' treally fit. Don't you? Don't you ever fell that there's a piece of some kind of a puzzle missing? I have a passion for 19th century! or late 18th! never figured it why!
    Anyway... only chutney i ever tried was mango; and i do know what's like to cook something that stinks but tastes good (happened with me once with a chinese dish!). I'll try your recipe! Thanks for sharing,
    Have a great sunday,
    Rosa

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat goed van je om zelf chutney te maken. Dat heb ik nou nog nooit geprobeerd en ik ben toch een redelijk goeie kok.
    Wij eten de laatste dagen ook lekker pruimen.Leuke foto's ook weer'
    Groeten van Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt mij een lekker recept , ga het beslist eens proberen .
    Groetjes Rini

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waar eet je dit bij ? Wij eten zoiets namelijk nooit. Ik heb ook nog nooit chutney gemaakt, ik heb wel een boel goede recepten!
    die pruimen zien er smakelijk uit zeg!!

    Waarom lukt het jou niet om paprika's te kweken ? Een heel makkelijke plant. Ik haal de zaadjes zelfs gewoon uit een paprika,ik koop nooit zaad!! Ze worden meestal niet allemaal rood, maar groen zijn ze ook eetbaar !

    Leuk dat je het nu pas ontdekt dat ik meerdere blogs heb !!

    Fijne avond, groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you for your lovely words.