zondag 15 december 2013

The Perfect Meringue








Meringues Swiss style, Italian ones or French ones. I tried them all, love them all, but somehow I did not manage to end up with those snow white mountains you see in magazines and cookbooks. In my oven they always turn an elegant shade of beige. Very pretty, but not the snow white I was hoping for.

As I am not the sort of woman to give up easily, I gave it another go.......guess what? They are crisp on the outside, soft on the inside, but most important, they are white :-)

What I did was put them in the oven for two hours at 100 degrees Celsius. After that I turned the oven off and left them there to cool. Which was about four hours in my oven. I think the trick is to leave them to dry slowly, rather than to bake them. So use a low temperature.

The violet swirls were made by using a toothpick, which I dipped in violet food colouring. I gently added some lines to the little heaps of meringue mixture before they went into the oven. I used sugared violets and little white and silver pearls for decoration. I glued them to the meringues with a bit of icing, dusting them with icing sugar afterwards.

If you are looking for a good recipe, you can find one in The Guardian or in the Great British Bake Off book 'How to bake'

The baubles, cups and saucers and fabric used in my photo's, are old and new vintage finds.

Sorry I haven't been around lately, but I will make it up to you next week. Wishing you a Happy time. Enjoy the Christmas celebrations and parties!

Love,

Madelief x




 






































75 opmerkingen:

  1. Ohh wat zijn ze prachtig en vast ook heel lekker! Je kopjes zijn prachtig,liefs Musje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. The merengues are looking great!! I know, they are not easy to make. Since I use very fine sugar my baiser will be better.
    Tinka

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gaaf dat het nu toch gelukt is een witte variant te bakken. Ze zien er heerlijk uit Madelief. Soms vind ik het erg jammer dat hier elk pondje door het mondje gaat, anders wist ik het wel.

    Ik wens je een fijne week. Veel liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. I love making meringues as well… yours are exquisite , I love the color you chose for the swirl and the accent of the pearls and violets. As always, for photos are fantastic. Enjoy the season…
    Mary

    BeantwoordenVerwijderen
  5. prachtig wat zijn ze mooi geworden en ze zien er heerlijk uit!
    ze staan erg mooi in het bonbon schaaltje
    groetjes en een fijne zondag leontien

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh Madelief they look so pretty and I want some xxx I love the lavender that you have put into the meringues. I have been making 'Forgotten Biscuits' They are meringue mixed with a huge handful of chopped almonds and chocolate chips , then cooked just the same in a cool oven for three to 4 hours Hence the name Forgotten ha ha not my recipe but really lovely for a change.
    I think your lavender meringues will be just the ticket for Mothers day and Easter clever you.
    I'm loving your pins too you have such a great eye for colour.
    Hugs Lynn xxxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat zien ze er mooi en lekker uit! En wat een feestje om het van die mooie bordjes te eten, genieten. Pascale X

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Very.Beautiful.!! I love following your Blog ... it always leaves me with happiness and smiles!! You are such a unique person and I love that about you!!! Merry Christmas Madelief!!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. they look delish!!! and beautiful x

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Love your meringues and vintage balls, Madelief!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wow Madelief wat zijn ze mooi, je hebt ze ook zo verleidelijk
    gedecoreerd, samen met het mooie servies...ik zou er niet
    vanaf kunnen blijven:)

    xxxEefie

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hoi Madelief,
    Ze zijn prachtig geworden. Ik zou ze niet eens opeten, zo mooi vind ik ze... maar ja, dat was ook niet de bedoeling natuurlijk, om er alleen maar naar te kijken. Knap gemaakt!!
    Je kopjes zijn ook weer prachtig en ik ben helemaal weg van je geborduurde kleedje... zo lief!
    Ik wens je een fijne avond en een heel mooie nieuwe week,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  13. All is beautiful Madelief ! The tea cups, the Christmas Tree balls, and your meringues ! Yummmm Oh lalalala, peals and violets... Beautiful and yummy !
    Sweet december week for you, Madelief
    Hugs,
    Nathxxx

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Your meringues are beautiful. I love to eat them but have never tried making them myself. Thank you for the advice and the recipe. I hope you have a good week. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Love Madelief,
    so how you did it, I handle it. well with the meringues So they are gently dried and remain white. I like this pastry sehr.Du it did so beautifully decorated and the decoration together with balls, table linen and service are terrific again beautiful. I like this colorful in green, turquoise. In the colors I've never decorated. If multiplied by time.
    Send you best wishes, Moni

    BeantwoordenVerwijderen
  16. I love the blue and green baubles.......and the meringue looks pretty prefect to me too! :)
    V xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hi Madelief,
    They are beautiful, small works of art! I am always drooling over your beautiful china. You do the most lovely close up photography:-)
    Hope your weekend is good..
    Hugs,
    Bella

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Oh Madelief, beautiful! I just stop by to see it all like a glossy...Who needs periodicals (with all the commercials!) Everything look so dainty...Thank you for sharing the recipe link...IF I ever manage to duplicate such, I will post it! (and pigs will fly they say...)
    God bless and may you enjoy a peaceful Christmas amongst your loves ones,

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wat zijn ze mooi geworden, Madelief. En wat staan ze daar prachtig ter versiering.
    Je nieuwe vondsten servies en ballen zijn ook prachtig!
    Ik wens je een goede nieuwe week toe!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Oh Madelief,

    No matter how you baked them, I am sure they tasted fabulous. But what I SEE HERE is beyond taste. Your skills are exquisite in capturing the right essence of color, texture and taste! THESE ARE BEAUTIFUL! Now you are making me want to try them, but my baking project will be MENDIANTS...a French chocolate confectionary that will only require melting some dark chocolate and making disks of onto parchment paper, then topping them with dried fruits and nuts!

    LOVELY SUNDAY SURPRISE my friend, and thank you for letting me know about the cut and paste of the Christmas tree! XOXOXOXO Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wow Hammer und dein china... Perfekt! Glg Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  22. How very beautiful your meringues look, and with the sweet violet patterned china too....perfect! I love meringues, they are one of my favourite things ever, and I love the colours and decoration of these delicious ones! Btw, thank you for the clever Christmas tree picture.....I loved it :) Wishing you a sweet and festive week, dear Madelief.
    Helen x

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Your determination paid off they look perfect! Love your china as well.
    We are getting lots of snow today ~ looks like we will have a white Christmas.

    Take care,
    Carolyn

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Your meringues look wonderful especially with the violets and silver balls and the vintage baubles.
    Sarah x

    BeantwoordenVerwijderen
  25. O wat veel prachtige nog niet geziene kop en schotels, maar de meringues vind ik super zo mooi met de gesuikerde viooltjes en zilveren balletjes. Als ik dit zie, wil ik het ook weer eens proberen. De eerste maar ook de laatste keren dat ik meringues maakte was heel lang geleden toen ik als au pair in Southampton was.
    Lieve groet,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Madelief... Perfectly lovely! A dear friend taught me about meringues many years ago. She had a wonderful recipe for "Goodnight Cookies." Much like the recipe Sea Angels shared for Forgotten Biscuits. With these you preheat the oven then turn off when you put in cookies and overnight, without opening the oven door. The next morning there are lovely little white dollops of crispy meringue filled with chocolate chips and toasted pecans! Thanks for reminding me of these little delights! As always your photos are beautiful...always a treat to visit!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ze zijn prachtig, en je kopjes en het kleurrijke van je foto's maken het allemaal zo feestelijk....
    Hoop dat jij ook nog een beetje kunt genieten van deze feestmaand.

    Liefs lia

    BeantwoordenVerwijderen
  28. They are so pretty Madelief, I love the violets.. I too have tried lots of recipes in the past to but have always found Delia Smith's the best, as she cooks them slowly and leaves them to dry out in the oven as well..I shall be making a pavlova this Christmas so fingers crossed ..Thea xx

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Your Meringues look so beautiful Madelief - like little jewels. I wonder if you see the TV programme, The Great British Bakeoff on Dutch TV?

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Meringues can be tricky, but it seems you have the 'touch'!

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Very nice Madelief, I think I am going to have a go at making them myself. By the way, I really like the photographs of the two cups and saucers

    BeantwoordenVerwijderen
  32. OK, dat is dan nu geregeld!
    Op onze volgende High Tea meringues voor mij!!!!
    Want deze glutenvrije beauties zijn mijn FAVORIET!
    En wat zien ze er mooi uit!!!!!!!
    Mijn lieve TanteAnne bakte ze af en toe voor mij en nu heeft ze haar recept aan mijn moeder gegeven en wordt ik door haar verrast hiermee!!! Een traktatie!
    Mijn favoriete toetje is er een van Nigela,
    ijs met merinque en granaatappelsap en pitjes!!!!!!!!! TE lekker.
    Het is al jaren ons Kersttoetje.
    Fijn om je zaterdag even gezien te hebben en er komt een foto naar je toe van het boeketje dat heel mooi staat te zijn op mijn tafel! Dankjewel ervoor.
    Heel veel liefs, Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  33. Dear Madelief,

    Your meringues look so delicious, love the sugar violets and swirls, almost too pretty to eat.
    The photos are all so beautiful with your pretty teacups and Christmas decorations.
    Have a wonderful week
    hugs
    Carolyn

    BeantwoordenVerwijderen
  34. your pictures make me feel so happy!!!!!
    thank you, xxxxx Ale

    BeantwoordenVerwijderen
  35. Madelief!!! These are beautiful, like YOU! XO
    Linda at Beautiful Ideas

    BeantwoordenVerwijderen
  36. Dearest Madelief,
    You can feel very proud for having mastered your meringue to perfection!
    Guess you did buy the candied violets as mine never turned out that bright in color when home made. There of course will be certain tricks to it too...
    Hugs and have a warm and meaningful period with your girls, leading up to Christmas!
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  37. I'm sure your meringue taste delicious Madelief. Enjoy your Christmas preparations and parties too.

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Your meringues look so pretty. Good enough to eat! Merry Christmas x

    BeantwoordenVerwijderen
  39. Heerlijk !!..die zijn goed gelukt !! en owww al die kleurtjes weer !! zo leuk !! fijne week lieverd !!..knuffel van mij...x !

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Hello dearest Madelief

    Gorgeous perfect meringues!!!!!!!! I love the addition of sugared violets and little pearls - they take them to a whole new level!
    Meringues are synonymous with Christmas in New Zealand - because it is summertime and raspberries and strawberries are plentiful - lashings of whipped cream make the perfect dessert!

    Your treasured collection of pretty floral tea cups and vintage baubles complete the picture beautifully.

    Thinking of you all at this time - take care.
    Sending big wrap-around Christmas HUGS
    Much love
    Shane XOX

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Dear Madelief, Beautiful, absolutely beautiful post! A very Merry Christmas to you! Warm Hugs, Manuela
    cemmanias.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  42. Dear Madelief, baking or rather drying them at a very low temperature for long is just the thing to do! Yours look neat with those lovely violets! A wonderful idea I shall copy! Merry Christmas to you! Christa

    BeantwoordenVerwijderen
  43. Wat ziet dat er mooi uit, smaakten ze net zo als ze er uit zien of staan ze nog mooi te wezen:) lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  44. Mmmm kan ze hier bijna proeven :D Madelief, die kopjes wat zijn die mooooooi <3

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  45. Je hebt weer een prachtige post gemaakt, de kleuren spreken me aan, het serviesgoed en de oude kerstballen heel mooi!
    De merinques zien er zo heerlijk uit, knap om ze zo te versieren.

    Liefs
    Hermine

    BeantwoordenVerwijderen
  46. How beautiful these are! Positively enchanting, Madelief! So lovely on the delicate serving dishes, keeping company with your lovely decorations and teacups. Pure eye candy! Hugs, xo Karen

    BeantwoordenVerwijderen
  47. As always your pictures are stunning. Merry Christmas.

    BeantwoordenVerwijderen
  48. Looks beautiful and delicious! Merry Christmas!

    BeantwoordenVerwijderen
  49. The meringues are just beautiful!
    How I wish I could get them to look just like yours.
    I always enjoy your color here too.

    BeantwoordenVerwijderen
  50. I have never tried to make meringues. They look simple enough and yours are so beautiful. I love the colors in this post. You always do have beautiful photographs with gorgeous color combinations be it yarn or tea cups.

    BeantwoordenVerwijderen
  51. Mmm, ziet er heerlijk & prachtig uit!
    Ik hoop dat je samen met je dochters, vrienden & familie een fijne Kerst zult vieren.
    De eerste Kerst zonder je man, wat zullen dat weer extra moeilijke dagen zijn.
    Veel liefs, Nathaly

    BeantwoordenVerwijderen
  52. Wat zien ze er mooi én decoratief uit!! Bijna té zonde om ze op te eten...

    Warme groet,
    Patricia

    BeantwoordenVerwijderen
  53. Madelief, your photos are stunning as always! The meringues look lovely, I love them when they are slightly crispy on the outside and soft and marshmallowy inside. The turquoise and green cups and baubles look beautiful. Have a good week.
    Jane x

    BeantwoordenVerwijderen
  54. Your beautiful photographs make everything look stunning as usual, I'm embarrassed to say I've never made meringues, but will try them after your helpful tip. Thinking of you at this time, and wishing you a gentle Christmas. xx

    BeantwoordenVerwijderen
  55. So wonder- and colourful pics!!!
    I do hope you are fine, dear Madelief.
    Wishing you and your daughters a wonderful christmas and a happy new Year!
    Hugs Christine

    BeantwoordenVerwijderen
  56. The colour of your vintage balls is wonderful - I haven't seen them before!
    Hugs, Barbara

    BeantwoordenVerwijderen
  57. The colour...the photos...JUST LOVELY!
    I wish you the best Christmas...the best new year and so much happiness!
    Take care,
    Titti

    BeantwoordenVerwijderen
  58. Dear Madelief,, thinking of you and your girls this first Christmas......( I really am) Your an inspirational lady! and those meringues are delightful...Bless you x
    Love Maria x

    BeantwoordenVerwijderen
  59. Simply stunning works of art. They look too good to eat x

    BeantwoordenVerwijderen
  60. Prachtige merinques zijn het geworden zeg!
    Echte plaatjes...zonde om op te eten ;)
    Ik lag schandalig achter met lezen van jouw posten maar heb ze net allemaal weer bekeken, vooral de prachtige Kerstornamenten vind ik geweldig!
    Jouw laatste post die ik gelezen had, was die van de Rocky Road, en heb ik samen met mijn zoon van 15 gemaakt en hij en zijn broer hebben de zoete koek verslonden!!!
    Het was een ongekend succes :)
    Sterker nog...vrijdag wil mijn zoon het wel mee naar school...gewoon "omdat iedereen dit toch een keer geproefd moet hebben in zijn leven" haha...
    Geweldig toch?
    Bedankt voor je prachtige posten en je heerlijke recept.

    Lieve groet, MJ

    BeantwoordenVerwijderen
  61. These are so pretty! I would never ever be able to make anything as gorgeous as those. I bet they were delicious. I love your images and those wonderful floral china cups. I hope that you can enjoy Christmas even though I know this will be a sad time for you without your husband. I wish that you can find comfort. x

    BeantwoordenVerwijderen
  62. Ze zien er super mooi uit en prachtige combinatie met je servies en de kerstballen.
    Lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  63. Thank you for exquisite pictures. I can't see myself ever doing this but hats off to you.

    BeantwoordenVerwijderen
  64. Hallo Madelief,

    wie super lekker het eruit ziet.Mmmmmmm...

    Kompliement

    groetjes Conny

    BeantwoordenVerwijderen
  65. Oh Madelief I can sit and swoon over the gorgeous photos for hours. Wow they are so so beautiful and exactly to my taste. I love old china and I think your choice of colours and styling is simply beautiful. Well done for persevering and get those meringues perfect, a tough job to do, I know as I have tried a few times. Anything to do with baking takes practice, but with time it all falls into place. Thank you for sharing the tip about leaving them in the oven to cool, I will try that next time I make some. I hope you are managing through these days leading up to Christmas, you are in my thoughts sweetie and I am sending much love your way xoxo

    BeantwoordenVerwijderen
  66. Lieve madelief; de foto's zijn weer zo mooi om naar te kijken! Eye-candy noemen ze dat toch!
    Al die mooie kleurtjes, het mooie servies en lekkere meringues...!(mmm!)
    Zaterdag kom ik met mijn dochter Marloes en haar Jip( van Anita) naar het kerstkoor hoor!
    Ik vind het superdapper dat je dat gewoon allemaal weer doet!
    Liefs Fleur

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gezellig dat je er bent Fleur! Ik verheug mij er op je weer te zien!

      Madelief x

      Verwijderen
  67. Dearest Madelief,
    your Meringues really look great! They are not only perfectly white - they are topped by a violet and I love the taste and the colour of these flowers! Great photos, too!!!
    I hope you and your beloved ones will have contemplative and good Christmas-Days! Sending my love to you and thanking you for your nice words and the Christmas-tree :o),
    Küschelbüschels from Traude
    ★ *˛ ˚♥♥* ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ ♥♥ 。✰˚* ˚ ★ ˚ 。✰ •*

    BeantwoordenVerwijderen
  68. Hi Madelief, I love your meringues! I have the same problem, mine always go a slightly beige colour and perhaps I should also try turning the oven down slightly but leaving them in longer! They look scrumptious and perfectly decorated with sugared violets! I love how your vintage china matches your meringues, what inspiration! Wishing you a lovely week! Sharon x

    BeantwoordenVerwijderen
  69. Dear Madelief, I love the colours in yours pictures, it's
    "my" colours. They are so very me; turqoise, purple, blue,
    aqua, they are so warm and beautiful! I wish you a merry
    christmas. I hope you will be with your family! <3 with a
    big hug from me, Unn :)

    BeantwoordenVerwijderen
  70. Love the look of those meringues - very beautiful! I also love the touches of silver and gold in your images and the vintage baubles are fantastic.
    Have a wonderful Christmas my Dear!
    xoxo Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  71. I love the colours! And the Meringues!
    Markus

    BeantwoordenVerwijderen
  72. Dear Madeliefblog, I love your blog as I find it so inspirational. My thoughtsm are with you this Christmas, take care, love,Irene x

    BeantwoordenVerwijderen
  73. So pretty my friend...love the colours here today. Wishing you my dear a very very blessed Christmas...sending you lots of LOVE and PEACE. xoxo

    BeantwoordenVerwijderen

Thank you for your lovely words.